Elscootrar

Det finns flera olika sorter av elscootrar. Från de som är kompakta och går att fälla ihop till de som är mer robusta och bekvämare för längre sträckor då du kan sitta ner. Beroende på vilken man väljer varierar priset stort.

Vilken elscooter man ska välja beror på hur den ska användas. Behöver du en för att transportera dig korta sträckor till och från tåg eller buss tex kan en kompakt liten elscooter vara det rätta men om du behöver transportera dig längre sträckor en större mer robust modell som du kan sitta bekvämt på och kanske även ta med en väska på. Något som däremot inte kommer med en elscooter är något regnskydd så glöm inte packa ner ett paraply. Här kan vi länkatill ett som vi gillar.

Att tänka på är att de större elscootrarna väger en hel del vilket bör tas i åtanke när man ska förvara och ladda den i hemmet.

Gobyels elscootrar

FARTREGLAGE

Gobyels fartreglage är av senaste typen som ger en mycket jämn och fin gång tack vare att fartreglaget ger en helt ren sinuskurva. Detta är den viktigaste anledningen till att motorgången är helt ljudlös och ryckfri. Du kan smyga iväg i 1 km/h. 

ELMOTOR

Motorn är av typen bortslös trefasmotor. Det innebär att det inte finns några delar innuti motorn som slits förutom själva hjullagret. Motortypen har mycket hög verkningsgrad på hela 90%. Nästan all energi som tillförs omvandlas till rörelseenergi. Det här är nyckeln till att el är så mycket mer effektivt än hos förbränningsmotorer. Motorn uppnår max vridmoment redan vid 5 km/h

BATTERI

Hjärtat i drivlinan är batteriet. Gobyel använder sig av Lithium Ion. Ett batteripaket består av 160 st cylindriska battericeller av typen 18650. Samma typ som används i tex Teslas batteripaket. Gobyels battericeller kommer från Samsung och heter INR 29E. Skillanden på billiga och dyra batterier är stor och därför har Gobyel valt det dyrare för att kunna erbjuda lång hållbarhet och god kvalitet.

Gobyels batterier har högt energiinnehåll jämfört med bly/siliconbatterier vilket medför låg vikt för hela batteripacken. Ca 1/4 av vikten jämfört med bly/siliconbatterier.

Tål många uppladdningar, uppemot 1200 cykler*, jämfört med ca. 250 ggr för ett bly/siliconbatteri.
* En cykel är när batteriet är laddat med hela sin kapacitet även om du laddar flera korta laddningar. Ett batteri som innehåller 28 Ah kan laddas tex så här,
10 Ah +10 Ah + 8 Ah = en laddcykel.

Är ett stabilt av sin natur. Risken att det går sönder under sin beräknade livstid är mycket liten.

Tål att snabbladdas (ca 2 timmar)

*Efter 1200 laddcykler så är kapaciteten 75% av nykapacitet