THE STORY
"Wowkänslan var svår att beskriva med ord"

 

VARFÖR ELSCOOTER?

Jag heter Tomas Henriksson och är grundare och ägare av Gobyel.

FRIHET & INTRESSEN

Att jag började jobba med elscootrar tar sin början med att jag som 15 åring fick min första moped. Känslan av frihet rotade sig djup inombords. Att på egen hand kunna ta sig till kompisar och friidrottsträningen var underbart. Jag grundlad tidigt ett intresse för teknik  i och med att jag tävlade i karting på internationell nivå. Intresset för färg och formgivningen kom in lite senare när jag gifte mig med en formgivare.

PROJEKT & ENTREPRNÖRSKAP

Mitt första tvåhjuliga projekt blev en gammal Puch Alabama som jag hitta sönderrostad och övergiven vid Borås Flygklubb. Den renoverade jag omsorgsfullt från grunden, körde den ett par mil för att sedan parkera för gott i ett garage. I 25 årsåldern tog entreprenörsandan över och jag startade ett företag tillsammans med min fru med inriktning på produktion och formgivning.

Företagandet blomstrade och växte kraftigt men efter 18 års hårt arbete kände jag för att prova något helt nytt och sålde bolaget. Mitt i denna period var jag  hemma och fikade hos min brorsdotter. Hon försökte sälja sin Eu-moped men hittade ingen köpare. Det slutade med att jag köpte hennes scooter  och började pendla med den till kontoret. Så 20 år efter att jag senast kört tvåhjuling så började jag köra på nytt. Men denna gången såg jag på mitt åkande med helt andra ögon. Frihetskänslan fanns där men också en ”skitig” och illaluktande tvåtaktare. Hmm…. finns det inga elscootrar att köpa, tänkte jag.

Jag började söka och snart märkte jag att det inte fanns någonting som tilltalade mig i Sverige. Det slutade med att jag köpte en el-scooter från Tyskland.

VISIONEN ATT DELA MED SIG

När jag började köra min el-scooter så fick jag en helt ny dimension . Samma frihetskänsla som med brorsdotterns tvåtaktare , men nu gick det helt ljudlöst och kraften från motorn var bättre. Att kunna passera alla bilar i köerna på väg till jobbet utan att släppa ut ett uns koldioxid gjorde mig lyrisk. Jag fick en oerhörd lust att dela med mig av mina nyvunna erfarenheter. Jag hade hittat mitt nya projekt och min vision var så självklar. ”Att ge människor möjlighet att transportera sig med mycket lite miljöpåverkan i form av utsläpp och buller till en låg kostnad”.Under hösten 2012 började mitt arbete med att ta fram modeller och söka efter lämplig tillverkare.

Ett år senare hade Gobyel premiär men det är först nu som alla bitar fallit på plats och vi börjar visa upp oss på allvar.

Så nu hoppas jag att så många som möjligt vill bli en Gobyelare och få uppleva känslan det är att åka elektriskt.

Tomas Henriksson

VD